Zaštita od zračenja

NOVO ! NOVO !

HRVATSKI PROIZVOD

 

Proizvodimo zaštitne paravane koji se koriste pri radu s pokretnim rendgenskim uređajem za snimanje u medicini, operacijskim dvoranama, bolesničkim sobama i u dentalnoj medicini.

 

zastitni paravan

 
 

Djelatnost s izvorima ionizirajućeg zračenja

 

Poštovani Partneri,

 

Obaviještavamo Vas da od 01.01.2013. možete putem naše tvrtke obaviti uvoz zatvorenih radioaktivnih izvora, naručiti servis i nabavku novih dijelova za vaše defektoskope od našeg njemačkog partnera NUCLEAR GmbH.

 

PRAVILNIK O UVJETIMA I MJERAMA ZAŠTITE OD IONIZIRAJUČEG ZRAČENJA…

NN 41/2013.

 

ZAŠTITNI PARAVAN

 

Rad s pokretnim rendgenskim uređajem koji se koristi za snimanje u medicini u bolesničkim sobama i rendgenskim uređajem koji se koristi u dentalnoj medicini

Članak 15.

(1) Kabel upravljačke jedinice pokretnog rendgenskog uređaja za snimanje u medicini u bolesničkim sobama i u dentalnoj medicini mora biti dovoljno dug da je uključivanje uređaja moguće iz susjedne prostorije ili se izloženi radnik koji uključuje taj uređaj mora zaštiti zaštitnim paravanom.

(2) U prostoriji s rendgenskim uređajem za snimanje zubi tijekom emitiranja ionizirajućeg zračenja smije biti samo pacijent i osoba koja uključuje rendgenski uređaj.

(3) Zaštitni učinak zaštitnog paravana iz stavka 1. ovoga članka ne smije biti manji od jednakovrijednog učinka olova debljine 0,4 mm.

Rad s pokretnim rendgenskim uređajima u bolesničkim sobama

Članak 16.

(1) Tijekom snimanja pokretnim rendgenskim uređajima u bolesničkim sobama moraju se koristiti zaštitni paravani za zaštitu ostalih bolesnika i drugih radnika koji se nalaze u prostoriji u kojoj se obavlja snimanje.

(2) Zaštitni učinak tih paravana ne smije biti manji od jednakovrijednog učinka olova debljine 0,4 mm

 

Članak 21.

 

Radnici koji rade s rendgenskim uređajem za provjeru kvalitete radiografijom u prostorijama koje nisu namjenski građene za uporabu izvora ionizirajućeg zračenja ili na radilištu u otvorenom prostoru moraju uz propisani osobni dozimetar imati i uređaj za mjerenje brzine doze zračenja.

 

PRAVILNIK O UVJETIMA I MJERAMA ZAŠTITE OD IONIZIRAJUČEG ZRAČENJA…

 

  • za obavljanje djelatnosti s radioaktivnim izvorima

 

Članak 52.

(1) Tijekom uporabe rendgenskog uređaja za dijaskopiju pri posebnim postupcima (angiografija, nadzor nad ugradnjom implantata u tijelo pacijenta i sl.) osobe koje su uz pacijenta moraju koristiti i druga zaštitna sredstva, uključujući posebne štitove, paravane i zavjese, kojima se smanjuje njihovo izlaganje ionizirajućem zračenju raspršenom od pacijenta i dijelova rendgenskog uređaja.

(2) Zaštitni učinak zaštitnih sredstava iz stavka 1. ovoga članka mora biti jednakovrijedan učinku olova debljine najmanje 0,4 mm.

 

Propisani dozimetri za radnike koji obavljaju  provjeru kvalitete radiografijom

 

  • za obavljanje djelatnosti s električnim uređajima koji proizvode ionizirajuće zračenje

 

 

 

Članak 96.

 

 (2) Radnici koji obavljaju predviđene radnje sa zatvorenim radioaktivnim izvorom u uređaju za provjeru kvalitete radiografijom moraju uz propisane osobne dozimetre imati i dozimetar s direktnim očitanjem s mogućnošću zvučnog upozorenja i prijenosni uređaj za mjerenje brzine doze zračenja.

 

Kontaktirajte nas već danas kako bi se opremili potrebnim uređajima !

Saphydose- Data sheet SGi.pdf

MiniTRACE.pdf