Prilikom zavarivanja događaju se reakcije koje uključuju UV zračenje, visoke temperature, ali dimove od izgaranja koje su više ili manje opasne (ovisno o zavarivačkom procesu). Dimovi koji nastaju kao jedan od produkata zavarivanja često sadrže štetne kemijske spojeve, ali oni ne predstavljaju opasnost po zdravlje zavarivača ako se koristi odgovarajući odsisni sustav.
Kakvu opasnost dimovi od zavarivanja predstavljaju za respiratorni sustav?
Štetni elementi sadržani u dimu koji nastaje
kao produkt zavarivanja ulaze u organizam zavarivača udisanjem, prolaze kroz
bronhije i ulaze u pluća. Zbog njihove mikroskopske veličine, ove nano čestice
mogu direktno ući u plućne alveole kroz membrane plućnih stanica i uzrokovati
razne bolesti pluća i dišnih puteva. Izuzetno je bitno spriječiti taj proces.
Navedene štetne čestice, koje se često mogu
naći u svim granama zavarivačke industrije, mogu se eliminirati koristeći
odgovarajući odsisni sustav prilikom zavarivanja.
Odsisni sustav ukomponiran u gorionik za
zavarivanje – najbolji zavarivački rezultati uz optimalnu zaštitu
Potpuna ili skoro potpuna odsisna eliminacija
zavarivačkih para na mjestu njihova nastanka odlično je rješenje.
Elementi koji utječu na učinkovitost
odsisnog sustava:
Proces zavarivanja: Proces zavarivanja je sam po sebi bitan faktor razvitka štetnih
zavarivačkih dimova (npr. zavarivanje visokolegiranih ili obojenih metala
materijala).
Oblik gorionika: Oblik
gorionika ima znatan utjecaj na protok i površinu zaštitnog plina ali i na
odsis neželjenih dimova.
Pozicija zavarivanja: npr. Dimovi su lakši od zraka, dok se CO2 zadržava na dnu.
Kapacitet odsisa: Ako
je kapacitet odsisnog sustava preslab, učinkovitost odsisnog sustava će pasti,
a ako je kapacitet prejak, može doći do nedostatka zaštitnog plina što dovodi
pojave grešaka u zavaru.
Zaštitni plin: zaštitni
plin i njegov protok utječu na rezultate zavarivanja ali i na učinkovitost
odsisa. Plinovi reagiraju na različite načine, npr. CO2 generira više dimova i
spojeva od argona. Zaštitni plin služi za zaštitu mjesta zavarivanja od atmosferskog
zraka, primarno kisika. Nije moguće proizvesti čist i dugotrajan zavar bez plinske
zaštite.
Izazov odsisnog sustava je u uklanjanju
štetnih dimova zavarivanja, ali ne i zaštitnog plina
Ako se koristi izravni odsisni sustav koji
uklanja dimove od zavarivanja, postoji mogućnost odsisavanja i korisnog
zaštitnog plina, a to bi moglo rezultirati stvaranjem grešaka u materijalu.
Međutim, korištenje velikog protoka zaštitnog plina za suzbijanje toga dovodi
do velike potrošnje plina i gubitka novca.
Kako biste proizveli visokokvalitetni zavar, uobičajeni
protok zaštitnog plina je između 8 i 18 l/min, ovisno o postupku, struji, materijalu
itd. Fronius gorionici dizajnirani su tako da usišu dimove od zavarivanje sa
strane bez ometanja protoka zaštitnog plina, što rezultira manjim protok
zaštitnog plina.
Kvalitetni rezultati MIG/MAG zavarivanja mogu
se postići s protokom od 10 l/min (laboratorijski uvjeti pri 270 A – 9 m/min,
mješavina 82/18) što ostavlja veliki potencijal za uštedu. Ostali gorionici s
otvorima na plinskoj sapnici na vrhu gorionika izravno hvataju i zaštitni plin
pa je za postizanje kvalitetnog zavara potreban veći protoka plina od najmanje
13 do 16 l/min.
Fronius gorionici s odsisnim sustavima
Kako bi zavarivanje imalo minimalan utjecaj na
vaše zdravlje, potrebno je nabaviti adekvatnu opremu. Fronius gorionici s
odsisnim sustavima omogućit će vam kvalitetno zavarivanje i brigu za vaše
zdravlje.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.