Čelik je uvjerljivo najrašireniji metal koji tvori razne metalne
konstrukcije i daleko je zastupljeniji od aluminija i nehrđajućeg željeza.
Njegova čvrstoća i prikladna cijena čine ga popularnim materijalom za razne
konstrukcije, a od svih materijala najlakše ga je zavarivati. Ali, stvari nisu
tako lagane – postoji izazov distorzije materijala i kako bismo je izbjegli,
odabir pravog procesa zavarivanja je izuzetno bitan.
Zanimljivosti o čeliku
Čelik se sastoji primarno od željeza te maksimalno 2,06% ugljika. Legure s
većim udjelom ugljika poznate su pod nazivom “lijevano željezo”.
Ne može svaka legura čelika biti zavarena – samo legure čija je
koncentracija ugljika manja od 0,22% su lako zavarljve. Kao neku općenitu
pravilnost mogli bismo izraziti da što je legura više legirana, teže je
zavarivati.
Osobito su važni materijali od čelika visoke i vrlo visoke čvrstoće. Na
primjer, uz laganu automobilsku konstrukciju, koriste se i za pokretne
dizalice, betonske pumpe, poljoprivredne i šumarske strojeve. Međutim, teže ih
je zavarivati od uobičajenih čeličnih legura. Stoga je izuzetno važno u
potpunosti slijediti upute za obradu koje pruža proizvođač.
Najčešći poluproizvodi od čelika su:
– ravne plohe – ploče
– limovi u roli
– razni cijevni profili
Kako pripremiti čelik za zavarivanje?
1. Očistite mjesto koje ćete
zavarivati
Prije zavarivanja, uklonite sve što kontaminira materijal kako biste postigli dobre rezultate.
2. Uklonite hrđu
Kako biste otklonili mogućnost
nastanka grešaka u zavarenom spoju, potrebno je ukloniti hrđu sa materijala
koji želite zavariti.
3. Uklonite ulje ili drugu
masnoću
Uljasti materijal na području
zavarivanja znatno otežava proces te može uzrokovati loš rezultat.
4. Predgrijavanje
Ukoliko je radni komad veće
debljine, potrebno ga je prvo zagrijati na mjestu zavara kako biste usporili
vrijeme hlađenja zavara. Time ćete spriječiti pucanje materijala tzv. hladne
pukotine.
Kao zaključak ovog članka,
istaknut ćemo prednosti i mane čelika. Od prednosti svakako valja istaknuti
snagu materijala, relativno nisku cijenu, dobru zavarljivost te mogućnost
recikliranja. Nedostaci čelika svakako su sklonost hrđi i njegova težina.
Ovi kolačići omogućuju interakciju s uslugom ili internetskom lokacijom kako biste mogli pristupiti osnovnim značajkama za pružanje te usluge. Odnose se na zatraženu uslugu kao što je, npr. identifikator sesije trenutačnog posjeta. Ne spremaju informacije kojima se može identificirati korisnika.
Statistički kolačići
Ovi kolačići omogućuju prikupljanje podataka u agregiranom obliku bez identificiranja korisnika. Služe za praćenje ponašanja korisnika na internetskoj stranici u svrhu istraživanja tržišta i praćenja analitike. Navedeni uvidi omogućuju internetskoj stranici poboljšavanje sadržaja i razvijanje boljih značajki koje unaprjeđuju korisnički doživljaj.
Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!
Marketinški kolačići
Ovi kolačići omogućuju prikupljanje informacija o navikama i ponašanju korisnika na internetskoj stranici radi objavljivanja relevantnih oglasa za korisnika usklađenih s njegovim interesima. Također se mogu koristiti i za mjerenje učinkovitosti kampanja.
Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!